juodavaise_gervuoge_2

Juodavaisė gervuogė – Rubus caesius L.

Stiebai 1-3 m ilgio, šliaužiantys, rudenį išsisakojantys, su melsvu apnašu, gausiai apaugę nelygiais dygiukais, apvalūs. Lapai sudėtiniai, su 3-5 lapeliais. Lapeliai rombiški arba kiaušiniški, su nelygiais stam­biais danteliais, abipus šviesiai žali, plaukuoti. Žiedai iki 3 cm skersmens balti, kartais rausvi. Vaisius – uoga, sudaryta iš daugelio juodų, su melsvu, nusitrinančiu apnašu vaisiukų, nuo žiedsosčio neatsiskiria.

Žydi gegužės – birželio mėn. Uogos prinoksta rugpjūčio – rugsė­jo mėn.

Auga paupiuose, miškuose, krūmuose. Paplitusi visoje Lietuvos teri­torijoje, tačiau didelių uogynų nesudaro. Didesni jų plotai aptinkami Joniškio raj. Žagarės girininkijoje, Trakų raj. Kazokiškių girininkijoje, Kupiškio raj. Šimonių girininkijoje, Pakruojo raj. Pakruojo ir Žeimelio girininkijose, Panevėžio raj. Panevėžio girininkijoje.

Gervuogių uogose yra apie 2,8% cukraus, iš jų 0,2% sacharozės ir 2,6% monosacharidų (gliukozės, fruktozės); 2,4% organinių rūgščių: cit­rinos, obuolių, vyno, salicilo; 0,13-0,26% rauginių medžiagų, 21,4 mg% vitamino C, B grupės vitaminų. Sėklose yra 10-12,9% riebalų, 0,6% fitosterino.

Vaistams vartojamos uogos (Fructus) ir lapai (Folia). Lapai renkami žydėjimo metu, uogos – prisirpusios.

Žaliavoje pajuodavusių ir apdegusių uogų turi būti ne daugiau kaip 8%, su vaiskočiais – ne daugiau kaip 2%, susmulkėjusių augalo dalių – ne daugiau kaip 3%, organinių priemaišų – ne daugiau kaip 0,5%, mineralinių – ne daugiau kaip 0,5%.

Gervuogės preparatai mažina silpnumo jausmą, ramina nervų siste­mą, ypač klimakso neurozės metu, reguliuoja žarnyno veiklą. Prisirpu­sios uogos pagerina žarnyno peristaltiką, ne visiškai išsirpusios vartoja­mos viduriuojant. Uogos, kaip ir paprastosios avietės, vartojamos gai­vinantiems gėrimams gaminti.

Lapų nuoviru skalaujama burna, ryklė ir dantenos, jis skatina pra­kaito išsiskyrimą, juo gydoma egzema.

Sekso prekės internetu